Bakken zonder boter en suiker blijft lastig. Normale suiker smelt en vormt een mooi geheel met de boter en de bloem voor een stevige en vette cake. Verwacht dit niet snel met het bakken zonder melkproducten en suiker, de cake is vaak wat droger en kruimelig. Wat je wel kan verwacht is heel veel variatie en een totaal andere smaak dan die saaie roomboter cake! De amandelcake die ik vandaag met jullie deel is met ‘Ghee’ gemaakt een geklaarde boter die net even dat vettige van een goede cake kan evenaren. Yes, it works just took one… okay maybe two slices!

Ghee

Deze cake is gemaakt met ‘Ghee’ een extra geklaarde boter. Bij geklaarde boter zijn enkelen vetten maar vooral de eiwitten en het zout voor een groot deel verwijderd door verwarming. Wanneer roomboter wordt gesmolten op lage temperatuur komt er door de verwarming een witte laag op de boter, dit zijn de eiwitten en vetten die uit de boter worden geschept. Bij ‘Ghee’ wordt dit proces nog een keer herhaald zodat bij de tweede keer verwarmen echt nagenoeg alle eiwitten zijn verwijderd.

amandel ghee cake

Wat zijn de goede eigenschappen van ‘Ghee’? Het kan op veel hogere temperaturen worden verwarmd, net als met kokosolie bijvoorbeeld. Bij gewone boter verbrandt het vet snel in de pan, zeker bij vlees dat lang moet braden. Olijfolie kan al op hogere temperaturen verwarmt worden, maar ook hier is de kans op verbranding aanwezig. Verbrandde boter is niet gezond en door in de keuken gebruik te maken van kokosolie of ‘Ghee’ smaken de gerechten niet alleen beter, maar kan je eerlijk eten bereiden zonder stoffen die je ziek maken. De smaak van deze ‘Ghee’ boter is een beetje noot-achtig en geeft dus een extra beleving aan je gerechten. De naam komt uit de Indiase keuken waar het een belangrijk ingrediënt is, maar jij kan het ook thuis maken!

Om gewone geklaarde boter te bereiden verwarm dan biologische roomboter au bain-marie tot het helemaal gesmolten is. Draai het vuur uit en laat de boter een paar minuten rusten tot er witte deeltjes op de boter komen drijven. Dit zijn de eiwitten en ook een deel van de vetten die eruit geschept moeten worden. Wat overblijft is een gouden doorzichtige boter. Schenk de boter over in een potje en als er nog een wittige laag onderin zit dan kan dit ook worden weggegooid. Vind je het toch iets teveel werk? ‘Ghee’ is te koop bij alle biologische winkels!

Beredeiding

Verwarm de oven voor op 180 graden

400 gram amandel meel
1/2 theelepel zout
1 theelepel baking powder
1/2 theelepel baking soda
1/2 cup (120 ml) Ghee
1/2 cup (120 ml) honing of een mix van honing en agave siroop
1 grote citroen
3 eieren
1 cup blauwe bessen
2 eetlepels chia zaad

beslag amandelcake

Voeg de droge ingrediënten het amandelmeel, zout, baking powder, baking soda en de twee lepels chia zaad samen in een beslagkom en zet dit opzij. Verwarm nu au bain-marie de boter in een schaal eventueel nog met een scheutje koolzaad olie voor een extra noot-achtige smaak. Voeg aan de schaal ook de honing toe en laat dit samen smelten. Schil in de tussentijd stukjes van de citroen en hak dit fijn tot je ongeveer twee eetlepels aan citroenschil hebt. Samen met het citroensap van één citroen kan je de schil aan het honing/boter mengsel toevoegen. Dit warme mengsel giet je nu over de droge ingrediënten in de beslagkom en spatel je het goed door elkaar. In dezelfde kom als het honing/boter mengsel kan je nu drie eieren breken en deze even kort door elkaar kloppen. Voeg de eieren ook toe aan het beslag en spatel alles door elkaar. ‘Vouw’ als laatste voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.

Leg in een cakeblik een stuk bakpapier en vet toch de randen nog even in met gesmolten kokosolie of gebruik een beetje van de gesmolten ‘Ghee’ vanuit het begin. Nu kan het mengsel in het blik worden gegoten en bak de cake voor 40 a 50 minuten in de oven. Het laatste kwartier is het, het beste om de cake even met zilverfolie af te dekken anders wordt hij te bruin. Dit is een variant op de citroen-kokos-muffins die je hier kunt vinden, maar echt oh zo lekker!!

Liefs,

Jane