Wij vrouwen houden van chocolade, it’s a girl’s best friend! Jammer alleen dat er zoveel mythen over dit bruine goud bestaan, wat kan je nou geloven? In deze post probeer ik jullie wijzer te maken in de jungle van chocolade smoezen en excuses. Daarnaast vind je twee heerlijke verantwoorde chocolade varianten, met dank aan Emma en Lotte.

Is chocolade ongezond?

Niet altijd! Chocolade met een cacao gehalte van boven de 54% mag pure chocolade genoemd worden en hoe hoger het percentage aan cacao hoe gezonder het is. Iedereen kent de chocolade van het Zwitserse merk ‘Lindt’ zij produceren over het algemeen chocoladerepen met een hoog cacao percentage. Helaas, is het bij deze fabrikant niet zeker welke zoetstoffen er aan de repen worden toegevoegd om het overige percentage vol te maken. De zoetstoffen in gezonde chocolade bestaan uit bijvoorbeeld blauwe bessen en ongeraffineerd rietsuiker sap en deze stoffen bevatten net als cacao veel anti-oxidanten. Anti-oxidant, ofwel tegen-oxidatie betekent dat deze verzameling van vitamines de schade (oxidatie) in het lichaam tegen gaan. Oxidatie is een natuurlijk proces zoals het ontstaan van kanker bijvoorbeeld.

Om er zeker van te zijn dat jouw chocola gezond is, kan je ervoor kiezen om fair-trade of biologische chocolade te kopen. Dit is wel duurder dan ‘gewone’ chocola en dat komt omdat de ‘gewone’ chocola vaak zo weinig cacao bevat en eigenlijk geen chocola mag heten. Witte chocolade bevat bijvoorbeeld 0% cacao! In andere melk en puur varianten worden natuurlijk weer lekkere geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Gezonde chocolade is misschien duurder maar je hebt er ook minder van nodig want het vult ontzettend!

chocolade-smelten

Eén van de beste eigenschappen van pure chocolade is dat het van nature stikstofmonoxide bevat en dit werkt bloeddruk verlagend. Ook zit er van nature flavonoïde in cacao dat de aders wijder maakt, deze stof zit bijvoorbeeld ook in rode wijn en daarom is elke dag een stukje pure chocolade zeker wel gezond! Gelukkig maar, want dat is een mooi excuus om chocola te eten!

Pure chocolade bonbons

Alles goed en wel, maar echt lekker is pure chocolade niet. Dit zou je kunnen oplossen door wat rozijnen, gedroogde vijgen of noten toe te voegen.

Heb je cup-cake vormpjes van papier of siliconen dan kan je de bodem vullen met de door jou gekozen lekkernijen. In dit geval heb ik gekozen voor rozijnen, gedroogde vijgen en noten. Zodra je de reep pure chocolade van 85% cacao au bain marie hebt gesmolten kan je de gewenste hoeveelheid in de vormpjes over de rozijnen schenken. Als de chocolade is afgekoeld en weer hard is geworden dan heb je zoete bonbons van pure chocolade.

Chocolade bonbons

Chocolade fudge koekjes

Deze koekjes zijn glutenvrij, gezond en super lekker! Ze blijven een beetje plakkerig en zijn een kruising tussen een koekje en een brownie. (Zie foto bovenaan deze post)

Verwarm de oven voor op 175 ºC en je hebt nodig:

100 gram rijpe avocado
1 ei
½ kopje cacao poeder
½ theelepel baking soda
4 eetlepels honing (of gewoon naar smaak)
1 halve rijpe banaan
50 gram gesmolten chocolade van 85% cacao

Terwijl je de pure chocolade smelt voeg je alle andere ingrediënten samen in een schaal of bak en mix je dit met de staafmixer tot één geheel. Zodra de chocolade is gesmolten spatel je de warme massa door je koekjesmix. Op een stuk bakpapier kan je nu hoopjes scheppen van je koekjesmix.

Vervolgens gaan ze 8 tot 11 minuten in de oven zijn en als ze klaar zijn even goed laten afkoelen. Zonder zorgen nu lekker genieten van deze avocado-chocolade-fudge koekjes! Ze zijn een paar dagen te bewaren als je ze afdekt. Hier kan je nog meer lekkere en gezonde snacks vinden.

Liefs,

Jane