Als het hagelt en sneeuwt is het altijd een goed idee om warme chocolade melk te drinken! Een warm kunstje dat nog niet zo makkelijk is. Als je zelf aan de slag wilt met melk en cacao-poeder eindigt het vaak in één kop bitterheid met klontjes… brrr. Herken je dit? Dat was ongeveer mijn ervaring met eigen gemaakte chocolademelk en ik ben al lang geleden gestopt met proberen. Deze winter scheen de redding nabij te zijn; de perfecte warme chocolademelk zou bestaan! Uiteraard moest ik dit voor jullie uitproberen en ik kan met recht zeggen dat dit de lekkerste en zachtste chocolademelk is die ik ooit heb geproefd. De warme chocolademelk met slagroom is op basis van kokos so let’s go choco-coco-loco.

Chocolademelk gemaakt van kokosmelk

Nogal sceptisch begon ik aan het recept, want ik had geen idee hoe warme kokosmelk zou smaken. Dit zou heel goed een flater kunnen worden (nachtmerries van vroeger), maar als ik het niet probeerde zou ik het nooit weten.

Voor dit recept heb je nodig een biologisch pak kokosmelk, welke vaak is aangelengd met rijstmelk. In supermarkten zoals Ekoplaza, Marqt en Gimsel vindt je ze vaak buiten de koeling als houdbare melk en dit is geen probleem het zal niets af doen aan de smaak. Daarnaast heb je een pak cacaopoeder nodig en zelf zou ik het bekende merk ‘Blooker’ niet aanraden voor deze chocolademelk dit geeft een rare nasmaak. Speel op safe zou ik zeggen en koop Fair Trade Original cacaopoeder, want dan heb je zoveel meer plezier van je lekkere chocomelk.

Bereiding voor 1 persoon

1 mok kokosmelk (biologisch)
1 theelepel vanille extract
1 à 2 eetlepels honing of maple syrup
2 eetlepels met kop aan cacaopoeder
(Voor de cacao en honing geldt proeven tot het goed is)

Meet een mok met kokosmelk af en giet dit in een pannetje om te verwarmen, terwijl de melk langzaam warm wordt voeg je de vanille extract en de honing bij de melk. Met een plastic spatel roer je tot de honing is gesmolten en dit geeft de melk nu een caramel-achtige kleur. We willen warme en geen hete chocolademelk dus voeg al roerend ook de cacao naar smaak toe. Zodra de stoom er vanaf begint te komen en je chocomelk zoet en chocolade genoeg is dan kan je hem inschenken en genieten van een heerlijke mok warme choco-coco.

Kokos slagroom

Warme chocolademelk is natuurlijk niet compleet zonder slagroom. Ik blijf in de kokos sferen voor deze post en deel met jullie een ‘paleo friendly’ slagroom recept wat je naar hartelust kan gebruiken voor alle paleo taarten, muffins, ijsjes en dus ook deze choclademelk.

kokosslagroom

Zet 1 blik kokosmelk in de koelkast voor minimaal 6 uur, zodat het kokosvet zich kan scheiden van de kokosmelk. Zet ook 5 minuten van te voren even de schaal waarin je de room gaat kloppen in de koelkast. Zodra je het blik open maakt kun je het kokosvet wat zich aan de bovenkant van het blik heeft verzameld eruit scheppen en blijft alleen het kokoswater over. Dit kan je natuurlijk weer gebruiken voor een smoothie, niet weggooien dus! De dikke kokosroom kan je nu met de handmixer kloppen in de gekoelde schaal en in plaats van suiker (zoals bij gewone room) voeg je een scheut agave siroop toe. Het kokosvet laat zich net zo makkelijk kloppen als gewone slagroom, maar dan veel gezonder!

Geen toegevoegde suikers en alleen eerlijke ingrediënten! Zo maak je voor deze winterse dagen een heerlijke kop met warme choco-coco klaar en dit gaat natuurlijk lekker samen met de pure chocolade bonbons. Geniet ervan!

Liefs,

Jane