Mayonaise hoort bij de Nederlandse keuken en persoonlijk vind ik het heerlijk! Alleen in een levensstijl zonder eten uit potjes en zakjes stond mayonaise een tijdje op de verboden lijst, tot ik erachter kwam dat zelfgemaakte mayonaise heel simpel kan zijn. Nu geniet ik af en toe van mijn eigen eerlijke mayonaise, waarvan ik weet precies wat erin zit! Proef je verschil? Nauwelijks! Deze zelfgemaakte mayonaise is te vergelijken met een rijke, ambachtelijke variant alleen dan zonder suiker en geloof me dat wordt er normaal gewoon in gestopt.

Schoon werken met rauw ei

De kans op salmonella in rauwe eieren is over het algemeen vrij klein, de bacterie moet uit de darmen van de kip door de eierschaal naar binnendringen, door het eiwit waar geen voedingstoffen voor de bacterie aanwezig zijn tot het eigeel. Dat is een hele reis en je kan er bijna zeker van zijn dat een ei bacterie vrij is als het biologische vrije uitloop eieren zijn. Hoe meer de kippen los en ‘wild’ kunnen leven hoe minder groot de kans is dat de kippen besmet zijn met deze bacterie. Voor de zelfgemaakte mayonaise geldt ook hoe verser de eieren zijn hoe beter het is, dus pak altijd de achterste eierendoos.

Eenmaal in de keuken is het belangrijk om een schone werkplek te creëren, zodat ook tijdens het bereiden van de mayonaise er zo min mogelijk bacteriën bij kunnen komen.

mayonaise maken

Bereiding

1 ei
250 ml milde olijf olie
1 halve limoen
1 theelepel mosterd
1 eetlepel wei
Snuf zout

Een hele makkelijke manier om mayonaise te maken is met behulp van een staafmixer! Het klinkt ongewoon misschien, maar het werkt echt. Breek een ei in de beker van de staafmixer en voeg er iets minder dan 250 ml milde olijf olie aan toe samen met het sap van een halve limoen. Zout is belangrijk, maar het kan al snel teveel zijn een halve theelepel is waarschijnlijk voldoende.

Nu het ei, de olie en het zout in de beker zitten kan je de staafmixer helemaal tot op de bodem in het mengsel zetten. De staafmixer hou je daar staande terwijl je hem aanzet zonder te bewegen!! Voorzichtig pulse je het mengsel en je ziet meteen dat de olie met het ei een dik wit mengsel zullen vormen. Zodra het mengsel egaal is (na een minuut waarschijnlijk al) kan je er naar smaak wat mosterd doorheen roeren, dit maakt een echte mayonaise compleet.

mayonaise

Last but not least, om je mayonaise langer te kunnen bewaren moet je er een eetlepel wei aan toevoegen. Wei is het water wat zich bovenop yoghurt of kwark verzamelt, je weet wel dat wittige water waardoor je altijd eerst moet schudden of roeren. Wei bestaat uit goede bacteriën en als je dit door je zelfgemaakte mayonaise roert dan kan je het tot wel een maand bewaren.

Succes met experimenteren en probeer bijvoorbeeld ook eens verse knoflook door deze mayonaise te mixen voor een heerlijke aioli.

Liefs,

Jane