In deze post ga ik een moeilijk product behandelen… namelijk havermout. Waarom is het zo populair en toch niet zo heel gezond? Volg je een strikte paleo lifestyle dan zal je havermout allang geleden uit je leven hebben verbannen en daar is zeker iets voor te zeggen! Mijn levensstijl is wat meer flexibel en dus kies ik af en toe voor dit havermout appeltaartje. Ik zal jullie uitleggen wat de voors en tegens zijn, maar beslis altijd datgene wat het beste bij jouw lichaam en actieve leven past.

Waarom geen havermout

Havermout behoort tot de graan familie en graanproducten worden massaal gegeten door mensen over de hele wereld, maar met name door ons in de Westerse Wereld. Het is een product wat gepromoot wordt door overheden omdat het zo goedkoop is om te verbouwen en de graankorrels lang bewaart kunnen blijven. Dit is één van de redenen dat brood in Nederland nog op de schijf van vijf staat. De argumenten om graan te eten zijn vaak dat het rijk is aan vezels en dat het daarom gezond voor je is. Soms vergeten we alleen dat in groente en fruit ook vezels zitten en vaak meer dan in één boterham. Groente en fruit is veel makkelijker te verteren voor ons lichaam dan bijvoorbeeld brood of pasta. We zijn 2 miljoen jaar geleden namelijk niet geëvolueerd met een bakker om de hoek.

Van brood begint het gelukkig inmiddels wel door te dringen dat het echt niet zo goed voor ons is als we altijd dachten en dat koolhydraten ons ‘dik’ maken. Koolhydraten zijn inderdaad gevaarlijke stoffen die ons bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, maar erger nog is de aanwezigheid van ‘fytinezuur’. Deze stof zit in elk graanproduct en zorgt ervoor dat de mineralen en vitamines niet door het bloed worden opgenomen. Kortom, je hebt helemaal niks aan het eten van een boterham of andere producten die graan bevatten. Goed, helemaal niks is een groot woord het vult natuurlijk wel en dit is de tweede reden dat brood en pasta zo populair zijn. Mag je nooit meer pasta eten dan? Natuurlijk kan je gewoon eens een keer pasta eten, maar laat dat dan over aan de Italiaanse mama’s in een dorpje in het prachtige Toscane waar de pasta vers is en de koolhydraten het waard zijn.

Waarom wel havermout

In een paleo lifestyle bestaat de voeding uit groente, fruit, vlees, zaden en noten. Dit zijn de bouwstenen die mens en dier al miljoenen jaren geleden aten en waar ons lichaam inmiddels wel raad mee weet. Als we alle granen vergelijken is havermout niet de slechtste keuze die je kan maken en omdat het relatief goedkoop is, is het de laatste tijd zo populair geworden in sportdiëten en om af te vallen. Het vult namelijk ontzettend en je hebt niet de neiging om te gaan snacken. Voor mijn recepten haal ik inspiratie uit de paleo lifestyle, maar ook ik eet af en toe een havermout appeltaartje uit de oven. Soms kan ik het even niet meer opbrengen om iets nieuws te verzinnen voor ontbijt of lunch en het is ook een ideale maaltijd als ik een drukke dag tegemoet ga.

In mijn ogen, bij een gevarieerde voeding vol groente en fruit, kan af en toe wat havermout niet veel kwaad mits je de havermout wel een nacht laat ‘weken’ in amandelmelk bijvoorbeeld. Met een mooi woord heet dat proces fermenteren en dit zorgt ervoor dat de mineralen en vitamines wat beter worden opgenomen door je lichaam, omdat het ‘fytinezuur’ in havermout door het fermenteren wordt afgezwakt.

Amandelmelk havermout

Havermout appeltaart met noten en rozijnen

Geniet af en toe maar van deze (gezonde) traktatie die je hele huis laat ruiken naar appeltaart! En zeg nou zelf, je kan beter dit taartje eten dan een tompoes op de verjaardag van je oudtante.

Verwarm de oven voor op 175°C

40 gram havermout (Biologisch)
100ml amandelmelk (Biologisch)
¾ appel
½ theelepel baking powder
2 eetlepels honing
1 eetlepel kaneel
1 eetlepel speculaas en koek kruiden
Noten en rozijnen zijn optioneel

Mijn havermout koop ik bij Ekoplaza en die ziet er zeker anders uit dan de bijna grijze en bleke havermout van Quaker bijvoorbeeld. Laat je dus niet foppen en koop voor hetzelfde bedrag biologische havermout.

Laat de havermout een nachtje in de amandelmelk staan in een klein ovenvast schaaltje. De volgende ochtend kan je alle ingrediënten aan het havermout papje toevoegen en de baking powder zal ervoor zorgen bij het bakken dat de melk niet vloeiblaar blijft. Na 12 à 15 minuten in de oven zal je huis heerlijk ruiken naar verse appeltaart en kan jij aanvallen op deze traktatie! Niet te vaak, maar af en toe mogen we zondigen. Wil je echt even uitpakken voor vrienden of familie? Maak dan deze kokosslagroom erbij en de traktatie is compleet!

Liefs,

Jane