Sinds 1980 is er een groeiend aanbod gekomen in light producten en de groei is nog niet aan het afnemen. We willen allemaal onze vet inname zoveel mogelijk beperken en onze cholesterol onder controle houden, dat is heel goed alleen niet de manier waarop we het doen. Ik heb voor jullie wat onderzoek gedaan in wat er nu precies gebeurd met ‘light’ producten en waarom je beter bijvoorbeeld vol vette roomboter kan eten!

Een koe produceert melk en dat doet ze al jaren en jaren op dezelfde manier, namelijk dik en vettig. Ik heb nog nooit een koe magere melk zien produceren en dit brengt me meteen op het cruciale punt van deze post: ‘Wat gebeurd er vanaf de koe tot aan de winkel met die volle dikke melk?’

Transvetten

Vet levert twee keer zoveel calorieën per gram aan koolhydraten op en onverzadigd vet is de hoofdoorzaak van verstopte aderen en een verhoogt cholesterol. De voedingsindustrie heeft sinds die groeiende vraag naar gezondere producten geprobeerd om de dierlijke vetten om te zetten in onverzadigde vaste plantaardige vetten. Dit onnatuurlijke proces heeft als bijwerking dat de structuur van het dierlijke vet dusdanig wordt veranderd dat ons lichaam er geen raad meer mee weet.

Het proces van omzetten van vetten heet hydrogeneren en het resultaat zijn transvetzuren die op lange termijn slechter voor je zijn dan het dierlijke vet. In de melk van onze koe komen transvetzuren namelijk ook van nature voor, maar in zeer kleine hoeveelheden. De producten waar gehydrogeneerde vetten in voorkomen zijn bijvoorbeeld margarine en bakboter, hier zijn de onverzadigde plantaardige vaste vetten in veel grotere maten aanwezig en dus schadelijk. Helaas is er te lang aangenomen dat deze producten gezonder zijn en hebben ze op dit moment nog steeds niet de schappen verlaten.

Suikers

Naast het kunstmatig veranderen van oliën in onze ‘light’ producten, worden er ook extra smaak- en zoetstoffen aan toegevoegd om diezelfde textuur en smaak te behouden als van voor de veranderingen. Dit is natuurlijk onmogelijk en resulteert in meer toegevoegde koolhydraten (zoals suikers) die weliswaar sneller afgebroken worden door het lichaam, maar waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Als je bloedsuikerspiegel te snel wisselt dan krijg je die welbekende cravings naar nog meer lekker zoet eten.

Veel ‘light’ producten bevatten dus meer suikers en als je, je voedingspatroon beperkt tot zo veel mogelijk light en low-fat dan is dit dieet uiteindelijk net zo erg als een high-fat dieet. Een zeer belangrijk gevolg van te veel suikers is namelijk vermoeidheid en deze vermoeidheid leidt tot meer eten, een vicieuze cirkel waar je maar lastig uit komt.

“That Sugar Film”

In maart komt er een documentaire uit van dezelfde makers als “Super Size Me”. Wederom gaat de mannelijke hoofdrolspeler een dieet testen om zo de gevaren hiervan aan ons duidelijk te maken. Deze keer zal het niet het high-fat dieet zijn maar het low-fat en er worden alleen producten gegeten die zeggen beter voor je te zijn (volgens de verpakking). De documentaire heet “That Sugar Film” en ik kijk er nu al naar uit!!