Vroeger stond mijn vader in de ochtend altijd voor iedereen sinaasappelen te persen, of het nu doordeweeks om half 7 ’s ochtends of in het weekend was. Heel… heel even was ik vergeten hoe lekker verse sap smaakte, door altijd de kant en klare flessen van de AH te nemen. Maar sinds ik vorige week een handpers heb gekocht weet ik weer precies waarom verse sap direct van de sinaasappel zo lekker en zo anders smaakt dan de kant en klare sappen! De handpers heb ik uiteindelijk bij de ‘Blokker’ gekocht want die bestaat uit een handig opvang compartiment met een pers erboven die de pitjes tegenhoudt (zie hieronder). Natuurlijk ook lekker om af en toe een limoen of grape-fruit erdoorheen te persen en een super gezond begin van de dag!

verse-sap-ochtend

Smoothie met frambozen en biet

Bieten zijn echte bommetjes vol vitamines! En als je ze goed combineerd met zoete vruchten zijn ze uitstekend voor een smoothie. Ik koop vaak een aantal rauwe bieten en dan maak ik ze thuis schoon door ze te schillen. Vervolgens snij ik ze in stukken en leg ik ze in de vriezer, zodat ik geen ijs meer in mijn smoothies hoef te doen maar ze koud worden door de bieten. In de zomer zijn de frambozen het goedkoopste (zeker op de markt) en dan is het leuk om deze smoothie te maken, want ik vind het lekker om heel veel frambozen te gebruiken.

2 doosjes frambozen
1 bevroren rauwe biet
2 eetlepels agave siroop of honing
1 kop rijstmelk of amandelmelk

Honing en framboos is een goede combinatie die zelfs in vroegere tijden werd aangeraden als medicijn tegen oogziekten. Misschien was de geneeskracht meer afgeleid van de honing dan de frambozen, want honing is een natuurlijke antibiotica. Toch zijn de vruchtjes, hoe klein ze ook zijn, rijk aan vitamines C, B, E en K. Die laatste vitamine hoor je niet vaak, maar deze is goed voor de bloedstolling en ondersteunt de aanmaak van je botten.

Een vers glas sap per dag en af en toe een glas frambozen-honing smoothie zullen je vitamines op peil houden en dat is wat we willen! Gezond leven begint bij veel groente en fruit, dat is nu eenmaal zo.

Happy Smoothie Life!

Liefs,

Jane